mandag 7. februar 2011

Erfaringer som psykisk syk kan brukes til noe nyttig også..

Når man har en historie som min, er det mange faktorer som er interessant og lærerikt for lærevillige studenter.
Jeg har møtt utallige sykepleiere, leger, psykologer, miljøterapeuter etc, og de har alle vært forskjellige, behandlet meg forskjellig, hatt ulike mål og gjort ting forskjellig. Med min erfaring har jeg lært hva som er lurt eller hensiktsmessig, eller ikke. Hva som hjelper, og hva som ikke hjelper. Hvordan man ikke skal gjøre ting, og hvordan man absolutt ikke skal gjøre ting. Dette er selvfølgelig veldig forskjellig fra person til person, Altså pasient til pasient. Nettopp fordi det er ulike lidelser, ulike årsaker og grunner, ulike personer og behov etc.

Med relativt grei erfaring innenfor både spiseforstyrrelser, selvskading, deperesjon og diverse "godsaker" blir jeg ofte spurt om å dele historien min, erfaringene og råd til studenter eller fra fagfolk som skriver oppgaver osv.
Det setter jeg egentlig enorm pris på. Jeg får faktisk være med på å hjelpe andre som sliter, ved å dele min historie, slik at de kommende "hjelperne" får tips og råd fra en erfaringsrik frøken.

Jeg sitter gledelig i et auditorium og forteller legestudenter om hvordan de skal ta imot og forholde seg til unge jenter som sliter, eller hvor viktig det er å ta hensyn til hele pasienten. Ved spiseforstyrrelser eks. Hvis man vil hjelpe, behandler man ikke bare de fysiske symptomene med kostliste og veiinger, nei, man finner friske faktorer, man tenker på sosiale og psykiske behov også. Verdiene og meningene til pasienten. Hvis man skal behandle en pasient så bra som mulig, må man se hele mennesket.
Jeg kan ikke telle på mine ti fingrer hvor mange ganger jeg har følt meg som en sykdom. Et objekt. Et prosjekt. Sviktet, fordi jeg og mine verdier og meninger ikke har blitt hørt. Vekt, kropp og sykdom.
Hva med det mennesket som langt der inne er gjemt? Dere tar poenget mitt.

Derfor er det alltid godt for meg å dele erfaringene jeg har gjort meg, med de kommende hjelperne, som igjen skal behandle slike mennesker som eks MEG.
En gang da jeg var 15 år, og fikk et slikt "oppdrag", lovte jeg legestudentene at jeg en dag skulle gi ut en bok. Boka skulle hete "Leksikonet om Anorektikerens triks og knep".  hehe..

Hvorfor tar jeg opp dette? skriver om dette akkurat nå?
Jo, fordi jeg sitter akkurat nå sitter å skribler, tenker, reflekterer og skriver om diverse ting om mine erfaringer og min historie, som en psykolog skal bruke som en del av en hovedoppgave.
Ganske vanskelig å trekke ut viktige poeng, når det er så mange ting som er viktig.
Hovedsaken i oppgaven skal være "relasjon mellom behandler og pasient", så jeg har mye å skrive om.
Jeg synes egentlig det er ganske interessant selv også, og nøste opp litt, tenke litt tilbake og "mimre" over ting som hjalp og personer som hjalp meg. Hva de gjorde og hvorfor det det gjorde hjalp meg osv.
Spennjanes! som vi sier i Trøndelagen.
Jeg vil gjerne være med på å hjelpe kommende behandlere til å feie monstersykdommen av veien, for å si det sånn.


~Frida~

4 kommentarer:

 1. Frida, kjære Frida, nok en gang sitter jeg helt stum av å lese alle vakre setninger og de beundringsverdige egenskapene dine. bare det at du hjelper andre i tillegg til å ha det så vondt selv er jo helt superwoman- fakter spør du meg! tenker helt klart at du burde fått en pris av noe slag, og da mener jeg i retning: årets kriger, kjemper, superwoman, helt for den sak skyld, du vet. osvosv. trodde ikke det var mulig å kunne lyse så medhjelpelig og rent kjær godartet tvert gjennom. rett og slett, jeg har neimen ikke ord en gang. håper du skjønner poenget Frida. du har ENORMT mye bra i deg, og bruker du den viljen til å hjelpe andre, kan du også hjelpe deg selv. altså, i retning frisk-Frida.
  jiiizez, selv om jeg ikke kjenner deg på andre måter enn hva du skriver, kan jeg nærmest føle all den positive energien du stråler ut. jeg har BIG TIME tro på at du klarer å trosse alt av tvang og mat en gang for alle. og tenk, hva kan Frida gjøre da? hjelpe enda mer, samtidig som du selv får hjelp av hva du gjør.
  god natt og håper du våkner glad og fornøyd i morgen, nattaklem <3

  SvarSlett
 2. Slutter meg til alt Marie har sagt!

  Fantastisk at du orker å hjelpe, men jeg skjønner det jo svært godt også! Jeg har også pratet med noen studenter og bl.a vært med på et par undersøkelser og utspørringer til forsknings prosjekter.

  Denne fæle sykdommen behøver ikke være 200% forgjeves, så lenge vi en dag blir friske og har lært oss selv og andre noe av det!

  Kjære deg- sov inderlig godt<3

  SvarSlett
 3. Marie, kjære Marie<3
  Jeg sier som jeg har sagt før. Det er så godt å lese tilbakemeldingene fra deg, fordi ordene dine betyr så mye for meg. Sammen med ordene, klarer du liksom å låse opp monstermuren, slik at de slipper inn. og det er positivt:)

  hehe, du er så god. Du skriver så bra, og er så omsorgsfull og ærlig.
  VI SKAL BLI FRISKE!
  takk skjønne deg<3

  SvarSlett
 4. Vamp:
  Takk for det kjære<3

  Det gir meg noe å hjelpe, kanskje er det fordi jeg bryr meg så mye om andre. Men det gjør noe med meg når jeg kan bidra med ting.
  Og jeg vet jeg bidrar når jeg deltar på slike ting. føler ikke du og det samme?
  <3
  Ja, ikke sant:)
  takk kjære deg<3

  SvarSlett

gode ord dør sist