mandag 23. mai 2011

the butterfly project

Dette er kanskje ikke et tema jeg har skrevet så mye om. Det er nettopp fordi det handler om fortiden min.
Selvskading.

Spiseforstyrrelser handler om mange ting. Ikke bare om forstyrret bilde på det med mat, kropp og vekt. Selve spiseforstyrrelsen er egentlig bare et symptom på hva som egentlig er problemet. Problemet som utløser en spiseforstyrrelse kan være så mange ting. Alt fra overgrep, dårlig selvbilde, mobbing, omsorgssvikt eller slanking generelt. Det er så mange ting som kan utløse en spiseforstyrrelse. Spiseforstyrrelsen blir en måte å håndtere det virkelige problemet, og i alt en spiseforstyrrelse medfører kan det være vanskelig å finne ut hva som i bunn og grunn utløste den. Det kan ta flere år. Uansett er behovet for å ha "kontroll" over mat,kropp og vekt en viktig faktor i en spiseforstyrrelse. En som er spiseforstyrret har et sterkt behov for å kontrollere alt som har med mat, vekt og kropp. Ved behandling av spiseforstyrrelser er det ofte slik at spiseforstyrrelsen blir så sterk, at man trenger hjelp. Da i form av å bli fratatt all kontroll. Dette er utrolig tøft, og medfører veldig mye motstand og angst fra spiseforstyrrelsen.Den som er spiseforstyrret vil da få veldig mye vonde følelser og et sterkt behov for denne "kontrollen" på en annen måte.  Noen ganger må tvangsbehandling til.

Grunnen til at jeg skriver litt generelt om spiseforstyrrelser er at jeg vil sikte til hvordan jeg begynte med selvskading. Da jeg var innlagt for spiseforstyrrelser fra jeg var 12-15 år var jeg så syk at jeg ble fratatt all kontroll. For meg opplevdes det helt forferdelig. Jeg husker dager som var fyllt med angst, panikk og smerte.
Det er her selvskadingen kommer inn. Når jeg ikke fikk ut følelser gjennom spiseforstyrrelsen, måtte smerten ut på en annen måte. Smerten jeg hadde inni meg forsvant når jeg kunne få smerten på utsiden. Smerten på armer og bein av kutt hjalp. Jeg ble rolig. Det føltes som en slags rus.
Både spiseforstyrrelser, selvskading, alkohol og rusmidler handler om å håndtere følelser og følelsesregulering.
over tid blir hele følelsesbildet veldig forstyrret. Man blir avhengig fordi det blir en måte å takle vonde følelser på. Til slutt tar det overhånd, og problemet bak er vanskelig å finne. For å bli frisk, må det veldig mye jobbing til for å finne det grunnleggende problemet. I tillegg jobbe med det å få ut følelser på en frisk måte.

Jeg har hatt spiseforstyrrelser i snart 6 år nå, og har helt følelsesspekteret mitt er veldig forstyrret. Min måte å håndtere følelser har enten vært gjennom bulimi, anoreksi eller selvskading. Når jeg kommer på Levanger blir dette i hovedsak noe jeg må jobbe med. Der skal all destruktiv adferd som selvskading,trening, oppkast, bruk av alkohol eller rusmidler etc, trosses, slik at følelsene kommer ut på normale måter.

Dette innlegget skulle i hovedsak handle om selvskading. Jeg kom nemlig over en veldig bra måte å klare å slutte med selvskading på. en selvskadingsmestringsmetode.
hvis du sliter med selvskading og ønsker å slutte kan det hjelpe.
Det er et prosjekt som heter the butterfly project.


 • Når du føler for å skade deg, bruk en pen eller en tusj og tegn en sommerfugl på stedet du vil skade deg på, og gi den navnet til en du er glad i og som vil se deg frisk.
 • Ikke fjern sommerfuglen, men la den bleke bort naturlig. Hvis du skader deg selv før sommerfuglen er borte så har du "drept" den.
 • Du kan ha så mange sommerfuggler du ønsker, men du kan ikke skade deg før alle er helt borte, da vil dem alle dø. 
 • Om du ikke er selvskader kan du likevel tenge en sommerfuggel på huden for å vise støtte for dem som er det.

~Frida~

4 kommentarer:

 1. jeg har begynt å få spiseforstyrrelser de siste mndene.. Jeg trodde først at det var noe jeg ville ha, for å bli tynn! Nå som jeg har vært igjennom det en gang, så er det alt for vanskelig å komme seg ut av det igjen.. Jeg trodde jeg klarte å mestre det, men nå har jeg kommet tilbake der jeg starter.. Jeg har begynt å selvskade meg mer den senere tiden, og jeg klarer ikke tenke på å putte mat i munnen! Jeg har ikke noe valg, og må spise en liten posjon med middag, men det er for å skjule det for mamma. Jeg skjønner ikke hvorfor jeg holder på med selvskading, men på et eller annet merkelig vis, så hjelper det! Har ofte tenkt på å stikke fingrene ned i halsen for å få opp maten jeg har spist, men har aldri turt å prøvd.. Det kommer helt sikkert til å skje en dag, fordi før turte jeg ikke kutte meg selv heller, pga.smerten, men det er ikke smerte lenger! Det hjelper bare på å få ut følelsene mine..

  SvarSlett
 2. Jeg har ikke hørt om The butterfly project, men jeg har en tatovering på venstre underarm formet som en sommerfugl, med en awareness ribbon i senter. Denne tatoveringen er for meg et symbol på styrke, tro og håp om å en dag bli frisk. I tillegg hjelper det meg å se på denne tatoveringen når jeg føler for å selvskade - så da blir det jo ganske likt the butterfly project da :)

  Håper dette prosjektet kan hjelpe deg, tatoveringen hjelper virkelig meg iallefall, selv om det av og til glipper, og hver dag er en kamp.

  Klem fra Mari

  SvarSlett
 3. Åh - for en nydelig måte å motarbeide selvskadingstrangen på. Tusen hjertelig takk for at du deler <3 Ønsker deg en fortsatt god dag. Varme tanker til deg. Keep up the good work <3
  ~stilletrille~

  SvarSlett
 4. Jeg har en sommerfugl tattovert på høyre skulder. Den symboliserer frihet for meg, og nå skal jeg tenke på deg hver gang jeg ser på den! Frida skal bli frisk og beviset er "brent" inn på min skulder! Både jeg og mamma håper på at du skal bli frisk igjen Frida :-)

  SvarSlett

gode ord dør sist