torsdag 15. desember 2011

ambivalent dag

I gårdagens innlegg uttrykte jeg min reddsel for vektnedgang. I morges når jeg sto på vekten var vertfall all energien jeg hadde brukt på å vært redd for vektnedgang forgjeves, fordi jeg hadde nemlig gått opp.
Hvordan er det mulig å gå opp i vekt når man reduserer kalorimengden ned mye? Jeg kjente angsten og anoreksien brøle. Jeg ville bare gi opp. Jeg følte at jeg mistet all kontroll. Jeg følte at nå kom alt til å gå galt. Jeg gav umiddelbart beskjed til personalet om at jeg måtte snakke med psykologen min så snart som mulig. Det var et helvete å få i seg frokosten. I to dager har jeg jobbet knallhardt for å overbevist meg selv om at jeg trengte all denne maten, at maten forbrukes, at jeg ikke går opp i vekt av å spise, jeg har måttet jobbet med tanker og holdinger rundt det å spise og ha mat i magen. Jeg har måttet utfordre tvangsritualer og tvangstanker. Jeg har kjempet med nebb og klør, med en tanke i bakhodet at det ville være verdt det. Fordi vekten ville bevise for meg at jeg hadde rett.
Når mitt eneste bevis viser det anoreksien har prøvd å overbevist meg om, raser det meste sammen i fortvilelse og angst. HVA NÅ?

Psykologen min skjønte at dette ville påvirke meg sterkt, og hadde snakket om dette med de andre legene på morgenmøtet. De mente at det var normalt at kroppen min reagerte på denne måten. At når jeg plutselig begynner å spise fast føde, ville det ta tid for magen og fordøyelsen å bli vant til det og at det er normalt at all maten man blir værende igjen i tarmene. Jeg snakker om forstoppelse. Hennes råd var at jeg måtte drikke mye væske for å få magen i gang, og at når det ble orden på magen ville vekten vise hva min egentlige vekt var. Den vekten som vekten viste i morges var i hovedsak påvirket av at fordøyelsen ikke har kommet i gang enda. Men at jeg skulle få litt mer aktivitet likevel. Jeg får nå ut å gå en halvtime pr. vakt istede for et kvarter.

Det har vært et helvete i dag. Jeg er så utrygg fordi jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Men jeg har begynt, så jeg må bare prøve å stole på de rådene jeg får og gi det litt tid. Dette var jeg så absolutt ikke forberedt på, så nå er jobben min å fortsette som før og samtidig holde ut og holde det anorektiske tankene unna ved å distraere meg selv. Jeg kjenner følelsene og ambivalensen raser inni meg. Jeg er så urolig og redd. Jeg klarer ikke å gi fra meg kontrollen. Jeg tar meg selv i å falle i anreksiens feller, og må jobbe meg opp av dem å komme på rett kjøl igjen.
Uff, dette er tøft.
~Frida~

4 kommentarer:

 1. Skulle du ikke opp på bmi 19?

  SvarSlett
 2. Jeg tenker også det som legene tenker, at det er et sjokk for kroppen å få fast føde igjen, og ikke minst for fordøyelsen. Den har jo ikke akkurat hatt så mye å jobbe med de siste månedene, og den trenger nok litt tid for å begynne å fungere optimalt igjen. Bare hold ut Frida, og bruk de rundt deg!
  Mange klemmer♥

  SvarSlett
 3. Bmi 17.. Hva betyr vel egentlig det i det store og hele? Er det ikke bedre med mestringsfølelsen av å faktisk klare å spise disse måltidene. Det er det som viser styrken i deg og ikke omvendt. Fortsett nå- rett den styrken utover og ikke innover. Du skal jo opp på bmi 19 uansett- det blir jo aldri noe lettere. Det du ikke gjør nå, må du gjøre en annen gang. Jeg har personlig erfaring fra sf, jeg er fri nå- vet du hva jeg tenker når jeg ser voksene mennesker med sf- "faen så patetisk". Jeg vet det høres kaldt og kynisk ut- og jeg vet det ikke er lett, og hvor vanskelig det kan være på veien. Men en dag håper jeg også at du kommer dit at du kan le litt av deg selv som var redd for en "agurkskive fra eller til".... Lykke til - du klarer dette vet du!

  SvarSlett
 4. Tøffa! stå på Frida, du er kjempeflink! <3

  SvarSlett

gode ord dør sist