tirsdag 20. desember 2011

juleshopping i byen og MESTRINGSfølelse

Dette har vært en stor dag for meg. I morges kom psykologen min smilende inn til meg og sa at vi skulle på bytyr. Etter å ha vært innelåst i over to måneder var det litt av en overaskelse. Og shoppinggal som jeg er, alltid har vært danset jeg smilende inn på rommet mitt og shinet meg opp med fine klær og sminke igjen. Endelig hadde jeg en grunn til det. Jeg skulle jo ut.
Det å dra til byen på shopping er jo en del av det friske livet. Og som dere kanskje skjønner er det det friske livet jeg snart skal ut i igjen. Derfor skulle dette bli en HELT frisk utflukt. Alle tvangstanker, sykdomstanker og gamle mønster skulle brytes. Eksponeringsterapi. En helt FRISK shoppingtur innebærer at man må tilføre kroppen energi. shopping har jeg vært på før. Det er det ingen tvil om, men å tilføre kroppen energi samtidig er det meget lenge siden jeg har gjort. Det å sitte på cafe sammen med andre mennesker å spise lunsj sammen med andre mennesker var en tøff utfordring for meg.
Men når jeg satt der blant friske mennesker, blant friskheten selv, var det en frisk Frida som blomstret inni meg og gjorde akkurat som alle andre rundt meg. Jeg spiste lunsj, og det føltes bra.
Hvorfor føltes det bra? Fordi jeg opplevde en stor mestring. Jeg hadde aldri trodd at jeg noengang kom til å sitte på Trondheim torg og spise en normal lunsj uten vonde følelser. Jeg skal ikke utelukke at tankene kom. Men DA skjøv jeg dem unna og tillot meg å heller kjenne på de gode følelsene rundt det.
Når noe som føles så lett for noen, og som føltes så utenkelig umulig for meg, mestres, er det et bevis for meg at jeg kan klare dette. Jeg velger, jeg velger.
Man mestrer ikke med en tanke om å prøve å klare noe. Tro meg, Det å "prøve" er det samme som å utsette eller utelukke eller unngå. Man må bestemme seg, og finne en indre styrke og et mot til å virkelig prøve å bestemme seg for å tenke tanken om at man skal greie det, istede for å tenke på "jeg kommer ikke til å klare det", eller tenke på konsekvensene om man ikke klarer det, tenke på nederlaget for man ikke klarer det. Da har man allerede bestemt seg hvordan utfallet blir. Nei, man må være villig til å endre tankene sine, og derretter utfordre seg selv å gjøre endringene.
Det har jeg aldri gjort før, og det føltes helt fantastisk. Jeg klarte det! Nå sitter jeg igjen med følelsen av mestring og håp, fordi jeg bestemte meg for å ta utfordringen og klare det! hvis jeg ikke hadde gjort det, hadde jeg kanskje aldri fått oppleve en mestringsfølelse av å klare noe så enkelt som å spise lunsj på cafe igjen. Før jeg gjorde det forbindet jeg det med å spise ute som vanskelig, fordi at tankene mine innebar at det er vanskelig å kvitte seg med maten etterpå, eller folk stirrer og tenker dittendatten, eller så hadde jeg unngått å spise for å unngå å kjenne på de vonde følelsene som jeg viste kom til å komme. Ja, jeg gjorde det, og JA, de vonde følelsene og tankene kom, MEN jeg VALGTE å ikke innvolvere meg i dem, jeg skjøv de unna og distraerte meg selv med det positive rundt handlingen jeg gjorde og fortsatte shoppingturen med et smil.
I dag er jeg en god følelse rikere, en erfaring rikere og tenker at jeg klarte det!
I tillegg har jeg nesten alt i box til jula.

Fremskritt? Et definitift ærlig og fantastisk herlig JA fra innerst inne i hjertet MITT!
Et skritt om gangen på veien. Tenk på hvor mange gode følelser og erfaringer og mestringer jeg kommer til å føle hvis(ord utgått) NÅR(!) jeg har kommet lengre på veien og tatt bare riktige valg.
Jeg vet at fellene er der, og det er ikke til å unngå å falle iblant, men å gi seg for et lite fall er ikke et alternativ. Det eneste alternativet som innebærer å oppfylle min drøm nå, er å fortsette på veien.

Ordene mine er ikke bare ord lenger. Jeg vet at de engang var det. De var bare ord med en konklusjon: "JEG lengter etter styrke, en vei, et håp, lys". Ordene mine nå kommer fra meg. Ordene mine nå er virkelige.

I kveld når jeg står foran speilet å pusser tennene skal jeg si til meg selv : " Jeg klarte det, og jeg er stolt over meg selv". 
~Frida~

14 kommentarer:

 1. Så flink du er! Fortsett på den veien du har startet nå, så du får tilbake det livet du fortjener <3

  SvarSlett
 2. Hei Frida!

  Titter innom bloggen din med gjevne mellomrom, følger med hvordan det går med deg og heier på deg. Å lese dette var fantastisk, jeg kjente det langt inne i meg hvor stort dette du gjorde i dag var. Jeg er så glad på dine vegne for at du fikk denne herlige oppturen og mestringsfølelsen, du har kjempet sånn for det og ingen har fortjent det mer en du.

  Stå på videre Frida! Ønsker deg en god jul, og et fantastisk nytt år, fylt med oppturer, mestring, familie, venner, shopping, sang og en FRISK Frida :)

  Juleklem fra Annette og Madelen ;)

  SvarSlett
 3. Ingen ting i verden slår mestringsfølelsen!!!
  Så glad for deg & din gode dag ~ God Jul, søte deg :-)

  SvarSlett
 4. Jaaaaa!!
  Du har ALL grunn til å kjenne på mestringsfølelse!
  mange gode klemmer til deg <3

  SvarSlett
 5. Dette er et STORT steg i riktig retning, frida!
  Beundringsverdig! du har all grunn til å føle mestring nå! Fortsett slik!
  mange stor og gode klemmer til deg <3

  SvarSlett
 6. Så bra!!! :D Ååh, nå ble jeg skikkelig motivert av å lese dette. Ei venninne spurte om lunsj på kafé i morgen faktisk, tror jeg må ringe henne å si at jeg er med likevel.. Utrolig bra jobbet :D Håper du får en super jul <3

  SvarSlett
 7. Fridaveitja...
  Way to go... :) Syns æ hørre d på kvart et ord du skriv Frida, korr helt ainna "innstilling" du har :) D her tru æ verkeli e vendepunktet; Frida e på rætt vei!
  Snart så e du tebake for foillt, både som venn, kjærest, søster, tante å ikke minst datter! :)
  Kansje, når d li om, vi kainn sett på tribunen å rop oss hås mens vi sjer dæ spælle kamp i den flotte hall'n vår. D ha vårre nå d....
  Ønske dæ ei go jul sammen me familien din Frida!

  P.S.
  D går godt me røykestoppen min å... :)

  SvarSlett
 8. STOLT AV DEG FRIDA!! :D <33
  Men jeg er veldig nysjerrig på hva du kjøpte jeg, er det mulig og få se bilder?? :D
  STOR JULEKLEM <3<3<3

  SvarSlett
 9. FLOTT, Frida! Tenker mye på deg for tiden, står her og heier på deg!

  SvarSlett
 10. Frida, denne kampen vinner du virkelig. You go girl!

  SvarSlett
 11. FOR en inspirasjon du er! Jeg har virkelig ikke ord for hvor mye håp dette innlegget gav meg! Det viser så mye styrke, mot og ikke minst: tapperhet, at jeg rett og slett blir helt overveldet. Det gjorde meg utrolig glad å lese at du faktisk vinner litt og litt over anoreksien for hver dag, og selv om jeg vet at det er kjempevanskelig, og at det kommer til å være det en stund fremover, vil jeg bare si at jeg har tro på deg! Jeg hååååper så inderlig at du fortsetter denne positive utviklingen <3 du burde være veldig, VELDIG stolt over deg selv, Frida!

  SvarSlett
 12. Så utrolig godt å høre Frida! Nå har du virkelig all grunn til å være stolt over deg selv, bare se hvor langt du er kommet. Det går fremover nå, for hver dag som går nå, er du en dag nærmere friheten :-) Jeg leser bloggen din hver dag, før ble jeg bare veldig veldig trist av å lese den, på grunn av all smerten og fortvilelsen du uttrykte. Nå blir jeg så glad av å lese at det så tydelig går fremover Frida! Jeg ønsker deg en riktig god jul og lykke til videre. -Du kommer til å vinne <3

  SvarSlett
 13. Åh, æ e så stolt av dæ snuppa :)
  Kjempleglad i dæ <3

  SvarSlett

gode ord dør sist