tirsdag 13. oktober 2015

Respekt, likeverd, medbestemmelse og helhet

Det er mye mangel på kunnskap om psykiatri i somatiske sykehus. Dette er et stort problem for mange. Det finnes sjokkerende historier om fks hvordan selvskadere blir behandlet. I enkelte tilfeller er det så sjokkerende at du vil ikke tro meg.
Jeg tenker på den plakaten som sier noe om hva som er viktig i møte med pasienter.
Likeverd, medbestemmelse,respekt og helhet.
Vi er alle mennesker, uansett hvilken diagnose som står på papiret. Av min erfaring vil jeg si noe om disse fire store ordene som visstnok betyr så mye.
Respekt er vel det jeg som sliter med selvskadingen har fått lite av, og jeg vet jeg ikke er alene om det. Jeg har mange ganger følt meg som ei filledukke som har blitt fikset og sydd igjen. Om det gjør vondt spiller ingen rolle. Doktoren må bare sy igjen fordi det er jobben hans. Doktoren spør ikke hvordan jeg har det, om det er noe som kan hjelpe meg eller om det er noe jeg trenger. Jeg har også blitt sydd uten bedøvelse. Legen tenker nok at siden jeg gjorde denne skaden må jeg da tåle å bli sydd igjen.
en gang skjedde noe som jeg aldri glemmer. Jeg kom inn på sykehuset etter en veldig alvorlig selvskading. Det krevde en operasjon.  Kirurgen(som hadde operert meg før) tror jeg fikk nok. Han kjeftet meg full og skjelte meg ut foran hele akuttmottaket. Derretter ble jeg trillet innpå et rom sammen med en drøss med sykepleiere. Jeg hadde masse smerter og jeg trodde ikke mine egne ører når han i sinne sa han skulle operere meg der og da uten narkose og smertelindring. Sykepleierne holdte meg nede mens legen gjorde jobben. Dette er et traume jeg ikke unner min verste fiende. Før han gikk ut av rommet smilte han og sa "sånn, nå tenker jeg du aldri gjør dette igjen". Dette var altså en lærepenge. Ingen fortjener å bli behandlet slik.
Når det kommer til likeverd føler man seg ikke akkurat verdifull når man blir behandlet sånn.
Dette skjer dessverre hele tiden. Psykiatriske pasienter blir forhåndsdømt og satt i en bås hvor vi ikke fortjener å være. Vi er helt vanlige mennesker vi og og vi er like forskjellige som alle andre selv om vi er psykisk syk.
vi fortjener å bli behandlet akkurat like bra som alle andre.
Helsevesenet må lære seg å se helheten hos oss også. Det er en grunn til at ting er som de er, akkurat som hos somatiske pasienter.
Helsevesenet har mye å lære om psykisk helse. For alle har en.
~Frida~

1 kommentar:

  1. Jeg håper du anmeldte denne legen til helsetilsynet??

    Det er jo helt sykt!

    SvarSlett

gode ord dør sist